Vapaus olla minä

Tänään on juhlan aika! Yritykseni Idulla Consulting täyttää 1 vuotta!

Onnellisena ja hiukan häkeltyneenä ajattelen tätä vuotta. Olen oppinut paljon, tavannut hienoja uusia ihmisiä ja kokenut kauniita kohtaamisen ihmeitä. Olen ottanut vastaan (kun ei sitä muutakaan voi) moninaisia tunteita aina pakokauhusta ylitsevuotavaan euforiaan asti. Olen luonut uutta ja kehitellyt kiinnostavia juttuja kivojen kumppanien kanssa. Kaiken kaikkiaan olen jotenkin erityisellä tavalla saanut tänä vuonna olla minä, sellainen kuin olen.

Omana itsenään oleminen kuulostaa vähän kliseiseltä, mutta ajattelen sen liittyvän tärkeään psykologisen joustavuuden käsitteeseen. Psykologinen joustavuus tarkoittaa sitä, että opitaan suhtautumaan itseen ja omiin tuntemuksiin tietoisemmin ja hyväksyvämmin sekä ohjaamaan omaa käytöstä kohti arvojen osoittamaa suuntaa. Tällä on tutkimuksissa todettu olevan merkittäviä hyvinvointia lisääviä ja toisaalta työuupumusta lievittäviä vaikutuksia.

Yksi psykologisen joustavuuden osa-alueista on omista arvoista tietoiseksi tuleminen. Saa ja kannattaa pysähtyä miettimään, mikä itselle tässä elämässä on tärkeää ja luovuttamatonta. Ja sitten kysymään: elänkö näiden arvojeni mukaisesti? Oli vastaus myöntävä tai kieltävä, voi onnitella itseään – tietoisuus auttaa tekemään valintoja ja sitoutumaan arvoihinsa. Tuo sitoutuminen mahdollistaa itselle merkityksellisten asioiden tekemisen. Se tuottaa hyvinvointia niin itselle kuin ympärillä oleville.

Idullaa perustaessani yksi arvo tai oikeastaan sen puute kirkastui minulle. Tuo arvo oli vapaus. Yllätyin. Vapaus tuntui vähän korkealentoiselta, mutta samaan aikaan hyvin todelliselta. Tajusin, että tarvitsen vapautta toteuttaakseni niitä asioita, jotka minulle ovat merkityksellisiä, luovuttamattomia. Ammatillisessa mielessä se on vapautta antaa osaamiseni ihmisten avuksi ja tueksi. Se on myös mielenvapautta, joka mahdollistaa paremman läsnäolon itselle tärkeimpien ihmisten kanssa ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisen.

Tuo vapauden arvo on toiminut johtotähtenäni tänä Idullan ensimmäisenä vuotena. Matka ei ole ollut suoraviivaista ja paljon on tullut harha-askelia, mutta suunta on selvä. Siksi tunnen suurta kiitollisuutta, että saan ja voin rakentaa Idullaa ja sen palveluja. Haluan tehdä siinä parhaani.

Idullan 1-vuotis syntymäpäivänä ajattelen kiitollisena sinua, joka jo olet löytänyt ja käyttänyt palvelujani – kiitos luottamuksestasi. Jokainen keskustelu kanssasi on ollut minulle arvokas, toivottavasti sinullekin. Toivon työnohjausten avaavan sinulle uusia näköaloja sekä auttavan sinua vahvistumaan omien arvojesi mukaisessa elämässä. Toivon yhteisten opinhetkien webinaareissa ja muissa koulutuksissa tukevan sinua ihmissuhteissasi ja hyvinvoinnissasi. Toivon teille kaikille vapautta olla juuri sinä.

Tänä synttäri-iltana toivotan sinulle hyvää kesää ja hengähtävää lomaa. Poikani lapsena käyttämin sanoin: kirkkaat vedet lähestyvät meitä – nautitaan niistä ja kesästä!

Lämmöllä, Idullan Ulla

Lähteet: Julkaisuja psykologisesta joustavuudesta erityisesti professori Raimo Lappalaiselta Jyväskylän yliopistosta.

.

2 ajatusta aiheesta “Vapaus olla minä”

    1. Hei Hannu, ihan nolottaa kommentoida sinulle vasta nyt. Tieto viestistäsi ei tavoittanut minua, mutta lomakeviat on nyt korjattu.
      Kiva, että koit blogini mielenkiintoisena. Psykologinen joustavuus ja taito elää omien arvojen mukaisesti ovat kyllä kiehtovia – tuovat tukea ja hyvinvointia elämään.
      yst. Ulla

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vieritä ylös